Vito1899

Honlapunk próbálja majd bemutatni honi sálgyűjtőket egy-egy rövid interjú kapcsán. Az első kérdez-felelek egy igazi “nagyágyúra” esett aki már túl van több mint 700 sál beszerzésénél.  Vito1899 a Dunakanyarból…

1325325520_08

Első és legfontosabb kérdés, melyik volt az első sálad, ill. mikor és hol tettél rá szert?

Az első egy Vác FC Samsung sál volt, mi más is lehetett volna. 1994 karácsonyára kaptam fateromtól. Nem volt választási lehetősége, naponta hisztiztem miatta. Akkoriban a belvárosi Samsung bolt a műszaki cikkek mellett forgalmazott relikviákat is (mez, póló, sál), ott lehetett szert tenni rá.

 Mikor tudatosult benned, hogy sálakat fogsz gyűjteni és miért?

A gyűjtő szenvedélyt szerintem magammal hoztam otthonról  hogy így mondjam. Faterom pl. bakelit lemezeket és CD-ket gyűjt. Én magam is egészen kiskoromtól mindig gyűjtöttem valamit (Matchbox, G.I. Joe, képregények). Szerintem papírforma hogy amikor alsós koromban beleszerettem a futballba az érdeklődésem is elterelődött a sporthoz köthető relikviák irányába. A gombfocival kezdődött (ami nálam szintén élő vonal napjainkban is). A sálakba való beleszerelmesedésem kapcsán három mozzanatot emelnék ki: a fent említett első Vác sál beszerzése, másrészt a Foci Világ újság utolsó oldalán a Magic Football Shop hirdetései, harmadrészt a Ferencváros szurkolóiról egy zseniális sálerdős fotó a kilencvenes évek közepéről egy bajnoki fieszta kapcsán. Az a felvétel nagyon megfogott.

1350308260_02

 Érezted-e valaha, hogy mérföldkövet értél el?

Talán az 500. sál kapcsán. Vagy amikor egy-egy területről behúztam az utolsó hiányzó darabot is.

1325325551_44

Csalódás és legnagyobb öröm gyűjtésed során?

Csalódás, no igen, akadt az is. Egyrészt sokan inkorrektek és én nehezen felejtek. Sok a megbízhatatlan, lusta, link ember is. De a pozitívum nagyságrendekkel több. A legnagyobb öröm mindig az volt mikor a lehetetlennek látszó dolgokat értem el, mert kitartó voltam, makacs, nem ismertem nemet (Turul Ultrái, Új Generáció…) de itt azért kellett nem egy esetben mások jóindulata is.

Egy top tíz lista?

magyar: 1. Tiger Adoration 2. Riverside Crew 3. Ultras Vác (fekete, 20 év) 4. Frankcity Hooligans 5. Új Generáció 6. Turul Ultrái 7. ESMTK Ultras kötött 8. ESMTK Ultras selyem 9. Kispest Ultras selyem 10. Kispest URB selyem

1329811714_50

külföldi: 1. FDL Milan retro 2. SBN Ascoli kötött 3. Armada Rijeka 4. Grobari Partizan 5. Komiti Skopje 6. Rangers Pescara 7. Virgilians Kaos Mantova 8. BNA Atalanta selyem 9. Boys Roma kötött 10. Nucleo Juventus kötött

1326451162_85

 Hogy tárolod  a sálaidat? 
Öt darab szekrény rejti őket ezek között szerencsére akad vitrines is. Sajnos ennyi sál csak hangárban férne ki a falra de szobában nem. Egyedül így tudom őket megvédeni a portól és egyéb ártalmaktól.

1325325537_65

Volt olyanod, hogy elég, befejezem? Vagy egy bizonyos szint után vége, elég volt?

Igen többször is volt. Egyrészt ha valaki nagyon leszerepelt emberileg egy üzlet során. Másrészt szoktam mondogatni hogy na még ezt meg na még azt és akkor befejeztem. De a környezetem ilyenkor csak nevet mert ismernek mint a rosszpénzt.

Hogy gyűjtesz? Bizonyos irányelvek szerint vagy szisztéma.

Mindig volt célom. Eleinte egyszerűbbek pl. az összes NB1-es vagy az összes BL győztes klub nyakbavalója. De a legnehezebb persze az volt mikor kitűztem hogy minden érdemleges magyar helyről legyen csoportsálam. Összejött azért.

1350308260_02 másolata

Mit szeretsz jobban, kötött kétoldalas, csíkos, selyem, egyoldalas? 

Szerintem mint oly sok mindenben ebben is Itália az etalon. Azok a bizonyos jó széles kötött kétoldalas sálaik. Mint nálam pl. az SBN Ascoli. Hazánkban is készült ilyen pl. a Turul Ultrái ilyen típus. Ezek a legigényesebbek és legjobbak.

Mit tanácsolsz aki mostanság azon törik a fejüket, hogy sálat fognak gyűjteni!

Leginkább azt hogy adják meg a tiszteletet a szakma nagy öregjeinek legalább saját érdekükben mert mindig jól jöhet egy segítőkész veterán ha lassan őrölnek a malmok.

Köszönjük szépen az válaszokat, további szép és sikeres sálhalmozást!

Weblap: http://vito1899kollekcio.gportal.hu/