Red Blue Devils Videoton

                       bemutat_logo

 

Hazánk egyik legrégebb óta regnáló ultra csoportjával készítettünk interjút, hogy kicsit belássunk a kulisszák mögé! Sálkészítés, stílus, klub termék, kritika, múlt, jelen, jövő…

000002

Egy 21 éves csoportnál elég sok sál készülhetett, összesen mennyi sálat adtatok és ezt arányosnak tartjátok e több mint két évtized alatt?

A 21 év alatt, kb. 13-14 fajta sálat készítettünk RBD felirattal, változó mennyiségben 30-250db ig. Ennyi idő alatt szerintem ez reális mennyiség a fajták számát illetően, az első(1992) 1 oldalas sálból még 200db készült

rbd-sárga

96-ban 50db készült a kockás selyem sálunkból, majd utána jött egy két oldalas kötött 98-ban amiből szintén 200db készült. 2000-ben csináltuk a következő selyemsálunkat 50db-os “kiszerelésben”, ezután egy kis pihenő majd 2006-tól újra készülnek a nyakbavalók. 2006-ban elkészült a csoport skót kockás sálja, amely a sok év után nagy érdeklődést váltott ki…évekig folyt az után gyártás, még a mai napig kapható!Eddig kb. 250db készült belőle.

RBD-skót

2007-ben a 15 éves évfordulóra kiadtunk egy emléksálat, egyik oldalán RBD másikon (soha ne add fel!) felirattal, kb. 100-120db talált gazdára! Menet közben adtunk még ki több fajta selyemsálat, nem túl nagy mennyiségben, átlag 20-50db.2010ben jött a következő kötött sál RBD ultras másik oldalon Székesfehérvár felirattal 80db fogyott belőle, ez a sál is forgalomban van még. Ebben az évben lett nagykorú is  a csoport, erre az alkalomra is készült egy sál, egyik oldalán csíkos másik oldalon 1992-2010 felirattal, 50db talált gazdára.

rbd18

2011-12-ben csíkos hímzett sálakat csináltunk 2-3 mintával 20-30db fogyott belőlük fajtánként és szintén kaphatóak még.

Rbduf

Ha visszatekintünk a kezdetekre, pontosan a kilencvenes évekre, nehéz volt szép sálakat csináltatni, az első daraboknál voltak szempontok hogy nézzen ki a sál, vagy a kevés sálkészítők korlátai befolyásoltak e titeket?

Természetesen korlátoltak voltak a lehetőségek, illetve rálátásunk sem volt még más szurkolótáborok műveire, amiből esetleg ihletet merítsünk. Ugye a színek adottak voltak, esetleg még egy segéd szín, hogy mégse olvadjon össze a felirat az alappal. Elsősorban a csoport neve illetve logója volt aminek szerepelnie kellett, ha nem egyoldalas sálról beszélünk akkor a csapat neve és címere is helyet kapott. Később a selyemsálakon már szinte bármilyen felirat és logó, valamit bármennyi szín megoldható volt.

0009CHP_0389

Volt e stílus, amit követtek, gondolok itt esetleg olasz, brit, vagy német vonalra, vagy csak követtétek ti is a sáltrendeket évről évre ahogy alakult kis hazánkban?

Igyekeztünk az olasz irányt követni, de később pl. a kockás mintáknál azért előjött az angolos vonal, e mellet persze figyelemmel volt követve hol mi történik és ez nem azt jelenti ha valaki csinált egy sálat akkor azt lekoppintottuk. Esetleg egy alap vagy egy betűtípus azért nyújtott segítséget itt-ott.

A két évtized során mindig egy ember tervezte a sálakat, vagy többen ültetek össze? 

Változó volt, hogy többen rakták össze, volt hogy egy ember, “újabban” az internetnek köszönhetően már úgy megy, hogy készül több terv és ki van választva melyik legyen, esetleg mit változtassunk rajta, de ez vonatkozik a többi „materiáléra” is.

 

Melyik sál sikerült a legjobban, ill. a legrosszabbul?

A személyes véleményem… a legrosszabb talán a második kötött RBD sál aminek a hátulján a Videoton gyár eredeti felirata…

rbd-videoton

Legszebb pedig a legelső selyem kockás illetve a skót kockás sálunk holtversenyben.

Rbd-fanaciti

A kiadott sálaknál, volt amit csak tagok kaphattak, vagy mások is hozzáférhettek?

A csoport sosem működött annyira zártan, hogy csak adott emberek kaphassanak a sálakból. Általában vásárolhatott belőle mindenki aki a mi szektorunkban van és természetesen szurkol. Ettől a szezontól viszont az újonnan készülő RBD sálakat már csak a fizető tagok kaphatják, kb. 100 ember.

Szerintetek mely sálak azok amik legjobban kifejezőbbek, ill. legjobban képviselik egy ultra csoport vonásait?

Az én véleményem szerint a selyemsálak, mégpedig azok amelyen nem csak a csoport neve és lógója, hanem esetleg valami jelmondata is megjelenik és nem árt belevinni a nemzeti színeket is, a csapat színei mellett!

CHP_3988

Rajtatok kívül a klub is ad ki sálakat. A minőségéről és a színvonaláról, ár érték oldaláról mi a véleményetek?

A klub is készít sálakat, illetve a klub arculattervezői… akiknek nem olyanok az elképzeléseik egy sálról, mint egy ultrának! Nem is várhatjuk el tőlük hogy olyan dolgokat csináljanak mint amiket mi várnánk, ettől függetlenül fejlődőképesek! Minőséggel nincsen gond, árakkal sem, megmaradnak a 2500-3000ft-on, ha teszem azt egy turista érkezik a városba, legalább tud vásárolni egy Vidis emléktárgyat, az ajándékboltban.

Eltekintve a saját sálaitól mely tábor sáljait találjátok színvonalasnak?

Szinte mindenhol tudnék említeni szép sálakat, pl: UVB, URB, GM, SZUD, van pár olyan darab amit szívesen elfogadnék, sálgyűjtő lévén.

Ajándéktárgy terén mi várható tőletek a jövőben?

Most az egyen kabátok időszaka következik, majd decemberben készülnek az új RBD kötött sálak és sapkák, ezzel zárjuk az évet.

Géza RBD ’92